Forum Gündemi:

Konu Başlığı : 2014 KPSS LİSE & ÖN LİSANS “TARİH” DERSİ ÖNGÖRÜLERİM İsmail Adıgüzel

*
Bu konu; tarihinde açılmış olup, 0 defa yorumlanmıştır.
Konu Sahibi : Kpss Teknik
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çevrimdışı
Site Kurucusu
******
727
mesajlar
611
konular
8
REP PUANI
Administrator

24.12.2013
(Kayıt Tarihi)
Bay
(Cinsiyet)
Galatasaray
(Tuttuğu Takım)
(yaşı)
Öğrenci
(Mesleği)
#1
17.09.2014, Saat: 23:54 (Son Düzenleme: 13.09.2019, Saat: 00:27, Düzenleyen: Kpss Teknik.)
2014 KPSS LİSE & ÖN LİSANS “TARİH” DERSİ ÖNGÖRÜLERİM

Arkadaşlar hepinize merhaba;
2014 KPSS’ye artık az bir zaman kaldı. Öncelikle gireceğiniz KPSS’de hepinize şimdiden başarılar diliyorum. Bu zorlu süreçte emeklerinizin karşılığını almanızı ve hayatınızı “meslekî anlamda” dilediğiniz bir şekilde sürdürme şansı yakalamanızı temenni ediyorum.

1) İslamiyet Öncesi Türk Tarihi ve İlk Türk-İslam Devletleri (3 Soru)

Bu bölümden ortalama 3 soru sorulmaktadır. Özellikle Hunlar, Göktürkler, Uygurlar ve Avarların karakteristik özelliklerine ve devlet adamlarına dikkat edilmelidir. (Mete Han, Attila gibi) Öte yandan İslam öncesi Türk devletlerinin kültür ve medeniyet kısmında “kavram bilgisi”ne yönelik (sosyal, siyasal, ekonomik, dinî inanışlar, sanat ve edebiyat) soru gelmesi yüksek ihtimaldir.
İlk Türk İslam Devletleri ünitesinden ise Karahanlılar, Gazneliler, Büyük Selçuklu Devleti ve Anadolu Selçuklu Devleti’nde devlet adamlarına (Satuk Buğra Han, Sultan Mahmut, Melikşah, Alp Arslan vb.) ve kültür-medeniyet konusuna dikkat edilmelidir. Devlet yönetimi, ordu teşkilatı, bilim adamları ve özellikle de sanat ve mimarî konularından soru sorulma ihtimali yüksektir.

2) Osmanlı Tarihi (9 Soru)

Bu bölümden 9 soru sorulmaktadır. Osmanlı Devleti’nin Kuruluş ve Yükselme dönemlerindeki siyasî gelişmelerden soru gelme olasılığı düşüktür. Bu dönemler için teşkilatlanma çalışmalarına (Orhan Bey, I. Murat, Fatih Sultan Mehmet, Kanunu Sultan Süleyman ve Yavuz Sultan Selim gibi padişahların faaliytlerine) ve Osmanlı Devleti’nin iskân siyasetine dikkat edilmelidir. (1 soru)

Kültür-Medeniyet kısmında ise devlet yönetimi, vergi, hukuk ve eğitim sistemleri, Osmanlı döneminde yetişmiş bilim adamları (Takiyuddin Mehmet, Matrakçı Nasuh (favorim), Kâtip Çelebi ve diğerleri) ile sanat ve mimarî alanlarına dikkat edilmelidir. (1 soru)

XVII. yüzyıl Duraklama Dönemi’nde; yapılan ıslahat hareketlerinin özelliklerine ve ıslahatçı devlet adamalarına dikkat edilmelidir. (2 soru)

XVIII. yüzyıl Gerileme Dönemi’nde; ıslahat hareketlerinin özelliklerine, Lale Devri ıslahatlarına, Esham Sistemine ve özellikle de Nizâm-ı Cedit dönemi olarak da bilinen III. Selim dönemi gelişmelerine dikkat edilmelidir. (1 soru)

XIX. yüzyıl Dağılma Dönemi’nde; Mısır Sorunu, Boğazlar Sorunu, 93 Harbi ile yapılan siyasî antlaşmalara (Balta Limanı, Hünkâr İskelesi, Berlin gibi), özellikle II. Mahmut dönemi ıslahatlarına, Tanzimat Dönemi gelişmelerine ve II.Abdülhamit Dönemi’ne Kanun-i Esâsi ve İstibdat Dönemi politikalarına dikkat edilmelidir. (2 soru)

XX. yüzyılda ise II. Meşrutiyet Dönemine, fikir akımlarına, Balkan Savaşları sonrasında kaybedilen topraklara, Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yıl dönümü olması münasebetiyle Osmanlı Devleti’nin savaştığı cephelere, Mondros Ateşkes Antlaşması’na, Cemiyetlere ve Mustafa Kemal’in I. Dünya Savaşı’ndaki faaliyetlerine dikkat edilmelidir. (Detay bir bilgi olarak Mustafa Kemal’in Suriye-Filistin Cephesi’ndeyken Karslbad’da böbrek rahatsızlığı nediyle tedavi gördüğünü biliniz.) (2 soru)

3) Atatürk İlke ve İnkılâpları (12 soru)

Milli Mücadele Hazırlık Dönemi’nde Erzurum ve Sivas Kongreleri’ne, Milli Mücadele dönemi basın-yayın organlarına (kesin soru), I. TBMM Dönemi özelliklerine ve Muharebeler Dönemi’nde de Güney Cephesi gelişmelerine, Batı Cephesi’ndeki Sakarya Meydan Muharebesi ve sonuçları ile TBMM’nin varlığını tanıyan ilk devletlere, antlaşmalara (Moskova, Ankara, Mudanya Ateşkes Antlaşmaları’nın özelliklerine) ve Lozan Barış Antlaşması’ndaki konulara dikkat edilmelidir. (Lozan’dan kalan sorunlar, Türkiye’nin lehine ya da aleyhine sonuçlanan konular vb.)

2014 Lisans KPSS’de çıkmamasına rağmen Atatürk İlkeleri’nden 1 soru gelme olasılığı var.

2014 Lisans KPSS’de alışılagelmiş olan anlayışın dışında adaylara yöneltilen Atatürk İnkılâpları’ndan (Siyasi, Hukuk, Eğitim, Ekonomik...) en az 7-8 soru gelecektir. 90. yılı olmasına istinaden 1924 Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Halifeliğin kaldırılması, 1924 Anayasası ve değişiklikleri gibi konularla, özellikle Atatürk dönemi edebî eserlere, sağlık ve nüfus alanında yapılan inkılâplara, Atatürk döneminde yetişmiş ilk olma özelliğine sahip kadınlara (Gül Esin, Pakize İzzet Tarzi, Safiye Ali vb.) ve sanatçılara dikkat edilmelidir.

Atatürk Dönemi İç Politika gelişmeleri bağlamında, çok partili hayata geçiş denemeleri, Halk, Terakkiperver Cumhuriyet ve Serbest Cumhuriyet Fırkalarının özelliklerine dikkat edilmelidir. (1 soru gelebilir)

Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası’ndan ise Türk-İngiliz ilişkileri bağlamında 1926 Ankara Antlaşması, Türk-Fransız ve Türk-Yunan ilişkileri bağlamında Lozan’dan kalan sorunların çözümlenmesi, Türkiye’nin içinde yer aldığı örgütlenmeler (Balkan Antantı, Sadâbad Paktı gibi) ile 1936 Montrö Boğazlar sözleşmesi doğrultusunda bir sorunun gelme olasılığı yüksektir.

4) Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi (3 soru)


Bu kısım ile ilgili olarak uzun bir yorum yapılabilir. Fakat Soğuk Savaş, Yumuşama Dönemi ve Küreselleşen Dünya ünitelerinde dünya siyasetini yakından ilgilendiren ve özellikle Türk dış politikasına yön veren gelişmelere dikkat etmenizi öneriyorum. Bu bağlamda sizlere bu yoğun ünite ile ilgili doğrudan tahmin ettiğim konuların listesini vereceğim.
a) Basmacı Hareketi
b) Pearl Harlbour Baskını ve ABD’nin Atlantik Bildirisi
c) Konferanslar özellikle Yalta, San Francisco, Adana, Kahire Konferansları (BM’ye üye olma şartı, Türkiye’yi savaşa sokma çabaları ve özellikle İsmet İnönü’nün katıldığı konferanslar
d) Türkiye’de siyasî partiler ve politikaları (İsmet İnönü Dönemi ve Demokrat Parti Dönemi gelişmeleri)
e) Comecon, Cominform, Varşova Paktı adımlarına karşılık Truman Doktrini, Marshall Planı ve NATO adımları
f) Balfour Deklarasyonu (İsrail’in kurulması)
g) Eisenhoower Doktrini, Schuman bildirgesi ve AB süreci
h) Ping Pong Diplomasisi (ABD – Çin)
i) SALT I ve SALT II (ABD- SSCB)
j) Keşmir Sorunu (Hindistan-Pakistan)
k) Helsinki Nihai Senedi (AGİK)
l) Bandung Konferansı
m) 1960 İhitilali sonrası idam edilen siyasetçiler (Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan)
n) Mekik Diplomasisi (Mısır-İsrail) (ABD arabuluculuk yaptı.)
o) Camp David Antlaşması (Mısır-İsrail) (İsrail’i tanıyan ilk Arap devleti Mısır oldu.)
p) Türkiye’nin katıldığı örgütler (Avrupa Konseyi, NATO, BM)
q) Türkiye’nin Yunanistan ile yaşadığı sorunlar (Kıbrıs Sorunu buna dikkat, Kara Suları, Fır Hattı, Ege Adalarının Silahlandırılması, Kıta Sahanlığı ve Kardak Kaylıkları sorunları)
r) Johnson Mektubu ve 1975-1978’de ABD’nin Silah Ambargosu
s) OPEC ve OAPEC örgütleri
t) BAAS örgütü (Irak)
u) Ermeni terör örgütü ASALA
v) Sanghay Beşlisi
w) Filistin Sorunu (İntifada / Oslo –I ve Oslo-II)
x) Dağlık Karabağ Sorunu (Azerbaycan-Ermenistan) (Güncel bir olay yaşandı. Sorulabilir)
y) TİKA, TÜKSOY, TÜBA kuruluşları
z) Kopenhag Kriterleri

Hepinize 2014 KPSS’de Başarılar Dilerim.

İsmail ADIGÜZEL
Tarihçi-Yazar/Eğitimci


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kpss Coğrafya Analizi 2014 Kpss Teknik 0 2,001 17.08.2014, Saat: 23:12
Son Yorum: Kpss Teknik
  Kpss Tarih Çalışma Taktikleri Kpss Teknik 1 3,573 25.03.2014, Saat: 01:23
Son Yorum: aLex10
  ÖSYM 2014 Kpss Başvuru Tarihleri Yayınladı Kpss Teknik 0 3,492 27.12.2013, Saat: 17:35
Son Yorum: Kpss Teknik

Hızlı Menü:


Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi