Üye Ol  Yardım  



Üye Ol


Moderatör ve Asistan alımları başlamıştır.

Forumrex Resmi Facebook Sayfası - Güncel Duyuruları Buradan Takip Edebilirsiniz...

Eğer sitemize yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Lütfen öncelikle Yardım kriterlerini okuyunuz.

Anket Başlığı: Soruları Beğendiniz Mi ?
Evet
Hayır
[Anket Sonuçlarını Göster]
 
 
28.12.2013, Saat: 01:17,
Berat Koyuncu
Durumu:                  Çevrimdışı

Site Kurucusu
******
Admin Grubu



Bay
Üyelik Tarihi : 24.12.2013
Konular :
Mesajlar : 590
Nereden :
Rep Puanı : 8
Uyarı Puanı :
İsim :
Kırıkkale
#1
KPSS İçin Önemli Coğrafya Soruları
Soru 1. Karadeniz Bölgesi’nin bazı bölümlerinde narenciye tarımı yapılabilmektedir. Bunu sağlayan temel etken aşağıdakilerden hangisidir?



A) Tarım alanlarının sulanabilir olması.
B) Akdeniz iklimi özellikleri görülmesi.
C) Deniz etkisine açık olması.
D) Yer şekillerinin engebeli olması.
E) Topraklarının verimli olması.



Soru 2. Türkiye’de seracılığın daha çok Akdeniz ve Ege bölgesinde yaygın olmasında;



I.Sulama olanaklarının daha elverişli olması



II.Toprağın seracılığa daha uygun olması



III.Seracılığın daha ucuza yapılabilmesi



IV.Sıcaklık ortalamalarının daha yüksek olması gibi olgulardan hangileri daha çok etkilidir?



A) I ve II B) II ve III C) III ve IV



D) I ve III E) II ve IV







Soru 3. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de büyükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı bölümlerden biridir?



A) Antalya bölümü



B) İç Batı Anadolu



C) Erzurum-Kars bölümü



D) Konya bölümü



E) Güney Marmara bölümü







Soru 4. Doğu Anadolu Bölgesinin iç Anadolu Bölgesinden daha fazla yağış almasında;



I.Enlem



II.Denizden uzaklık



III.Yükselti



IV.Sıcaklık ortalamalarının daha yüksek olması gibi faktörlerden hangisi yada hangileri çok daha etkilidir?



A) I ve II B) II C) II ve III



D) III E) I ve III







Soru 5. Türkiye’de iklim koşulları göz önüne alındığında ahşaptan yapılan evlerin aşağıdaki bölgelerden hangisinde en çok görülmesi beklenir?



A) İç Anadolu



B) Akdeniz



C) Karadeniz



D) Doğu Anadolu



E) Ege







Soru 6. Aşağıdaki isimleri yazılı göllerden hangisi Akdeniz Bölgesinde yer almaz?



A) Beyşehir B) Burdur C) Acıgöl



D) Çıldır E) Eğirdir







Soru 7. Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde köy yerleşmeleri daha çok dağınık ve küçük mahalleler halindedir.



Bu durumun oluşmasında;



I.Tarım alanlarının dağınık olması



II.Dağların doğrultusu



III.Suyun bol olması



IV.Nüfus yoğunluğunun fazla olması gibi faktörlerden hangileri etkilidir?



A) I ve II B) II ve III C) III ve IV



D) I ve III E) II ve IV







Soru 8. Aynı tür tarım ürününün Akdeniz Bölgesi ve Karadeniz Bölgesinde farklı zamanlarda olgunlaşmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?



A) Toprak çeşidinin farklılığı



B) Yağış miktarlarının farklı olması



C) Enlemlerinin farklı olması



D) Yağışın yıl içindeki dağılışı



E) Bitki örtüsünün farklı olması







Soru 9. Türkiye’deki endüstri kurumlarının büyük çoğunluğunun Marmara Bölgesinde toplanmasında;



I.Nüfus yoğunluğunun fazla olması



II.Ulaşım imkanlarının kolaylığı



III.Enerji üretiminin fazla olması



IV.Yeraltı kaynaklarının zengin olması gibi faktörlerden hangisi yada hangileri çok daha etkilidir?



A) I B) II ve III C) III ve IV

D) II E) I ve III







Soru 10. Karadeniz Bölgesi’nde dağların doğrultusu aşağıdakilerden hangisini olumsuz yönde etkilememiştir?



I.Yağış miktarını



II.Ulaşımı



III.Balıkçılığı



IV.Yerleşmeyi



A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

D) I ve III E) II ve IV







Soru 11. Tarım alanlarından bir yıl içinde birden çok ürün alma bakımından en elverişli koşullara sahip olan ova aşağıdakilerden hangisidir?



A) Çarşamba



B) Iğdır



C) Çukurova



D) Adapazarı ovası



E) Ergene havzası







Soru 12. Ege Bölgesinin Menteşe Yöresi’nde nüfusun seyrek olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?



A ) Yağış miktarının az olması



B ) Yer şekillerinin engebeli olması



C ) İklimin elverişli olmaması



D ) Ortalama yükseltisinin az olması



E ) Deniz etkisine kapalı olması







Soru 13. Sebze tarımı açısından en az elverişli olan bölge Doğu Anadolu Bölgesidir. Bunda;



I.Yıllık ortalama sıcaklığının düşük olması



II.Tarım alanlarının yetersiz olması



III.Toprağın sebzeciliğe elverişli olmaması



IV.Ortalama yükseltisinin fazla olması







gibi faktörlerden hangileri daha fazla etkilidir?



A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

D) I ve III E) II ve IV







Soru 14.



I.Yıllık yağış miktarları



II.Geniş alüvyal ovaların yer alması



III.Dağların uzanış biçimi



IV.Kış sıcaklığı



Yukarıdakilerden hangileri Orta Karadeniz ile Doğu Karadeniz Bölümünün ortak özelliği değildir?



A) I ve II B) II ve III C) III ve IV

D) I ve III E) II ve IV







Soru 15. Mercimek Türkiye’nin hangi Bölgesinde daha çok yetiştirilmektedir?



A) Akdeniz



B) Marmara



C) İç Anadolu



D) G. Doğu Anadolu



E) D. Anadolu







Soru 16. Makineli tarım, Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgelerinde yaygınlaştığı halde Karadeniz Bölgesinde yaygınlaşmamıştır. Bu durum Karadeniz Bölgesinin hangi özelliğinin bir sonucudur?



A) Hayvancılığın gelişmiş olması.



B) Makine kullanımına elverişli tarım alanlarının ……….sınırlı olması.



C) Tarım gelirlerinin yüksek olması.



D) Tarım etkinliklerine elverişli sürenin kısa olması.



E) Tarımsal nüfus yoğunluğunun fazla olması.







Soru 17. Türkiye’de Van Gölü çevresinde ve Konya Ova’sında olduğu gibi suları denize ulaşamayan kapalı havzalar vardır. Bu tür havzalarının oluşması aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?



A) Coğrafi konumu



B) Karasallık



C) Eğim fazlalığı



D) Yağış rejimi



E) Yer şekillerinin oluşumu







Soru 18. Yukarı Kızılırmak Bölümü, İç Anadolu Bölgesi’nin nüfus yoğunluğu en az olan bölümüdür.



Aşağıdakilerden hangisi bu durumun bir nedeni olamaz?



A) Yükseltinin fazla olması



B) İklimin sert olması



C) Sanayinin yetersiz olması



D) Yüzölçümünün küçük olması



E) Tarım alanlarının sınırlı olması







Soru 19. 1990 sayımına göre Türkiye’de kent nüfusu kır nüfusundan fazladır. Bu farklılığının en belirgin olarak görüldüğü bölge Marmara Bölgesidir.



Bu durum Marmara Bölgesinin öncelikle hangi özelliğine bağlanabilir?



A) Sanayinin gelişmiş olmasına



B) Boğazların bulunmasına



C) Tarım alanlarının dar olmasına



D) Geçiş iklimine sahip olmasına



E) Ekonomik değeri yüksek ürün çeşidinin az ………olmasına







Soru 20. Ege Bölgesi’nde dağlar kıyıya dik uzanma- sından dolayı nemli hava kütleleri 150-200 km iç kısımlara kadar sokulabilme özelliği göstermektedir.



Buna göre, aşağıda belirtilen yargılardan hangisi bu durumu kanıtlayıcı niteliktedir?



A) Denizli’de Turunçgil tarımının yapılması



B)Bölge içerisinde turizmin gelişmiş olması



C) İzmir Limanı’nın hinterlandının geniş olması



D) Bölgenin, bölümleri arasında farklı iklim tiplerinin görülmesi



E)Bölge içerisinde nüfusun kıyı kesimlerde yoğunlaşması







CEVAP ANAHTARI


1.B 2.C 3.C 4.D 5.C 6.D 7.A 8.C 9.D 10.A 11.C 12.B 13.E 14.A 15.D 16.B 17.E 18.D 19.A 20.A
.
Bu Mesaj için Rep Ver
Alıntı Yap
27.02.2014, Saat: 11:34,
Seda Ö
Durumu:                  Çevrimdışı

Yeni Üye
*
Üye Grubu



Üyelik Tarihi : 26.02.2014
Konular :
Mesajlar : 1
Nereden :
Rep Puanı : 0
Uyarı Puanı :
İsim :
Türkiye
#2
RE: KPSS İçin Önemli Coğrafya Soruları
Cevapları farklı bir yerde olursa cok daha iyi olur kendimizi denemiş oluruz.
Teşekkür ederiz uğraşların ve emeklerin için.
Bu Mesaj için Rep Ver
Alıntı Yap
15.06.2014, Saat: 13:59,
elif.su
Durumu:                  Çevrimdışı

Yeni Üye
*
Üye Grubu



Üyelik Tarihi : 15.06.2014
Konular :
Mesajlar : 1
Nereden :
Rep Puanı : 0
Uyarı Puanı :
İsim :
türkiye
#3
Cvp: KPSS İçin Önemli Coğrafya Soruları
teşekkür ederim emeğinize sağlık
Bu Mesaj için Rep Ver
Alıntı Yap


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kpss Coğrafya Son Denemeler Kemal Arslan Berat Koyuncu 1 834 15.10.2014, Saat: 21:13
Son Yorum: AYŞEA

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi